Hele kalkoen gebraden op Amerikaanse wijze

Ingrediënten

Hoofdgerecht bereidingstijd meer dan 2 uur

Ingrediënten

1 kalkoen heel ongeveer 2-4 kilo, 1 el zout, 2 tl zwarte peper van de molen, 1 tl gemalen kruidnagel, 1 el geraspte limoenschil, 150 g gesmolten boter, 2 appels, 8 gedroogde pruimen ontpit, 2 takjes rozemarijn.

Bereiding

Benodigdheden: 1 oven voorverwarmd op 175ºC, 1 braadslede, 1 vleesthermometer, 1 snijplank, 1 vleesvork, 1 spatel, 1 rol aluminiumfolie.

Vul de kalkoen met de appels, pruimen en rozemarijn. Meng zout, peper, gemalen kruidnagel en geraspte limoenschil in de gesmolten boter. Open voorzichtig het vel van de kalkoen en breng dit mengsel direct onder het vel aan. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie. Plaats de kalkoen in de braadslede en zet hem in de voorverwarmde oven van 175ºC gedurende 20 minuten. Vervolgens de oven op 125ºC en laat de kalkoen, onder regelmatig bedruipen, nog 2 tot 3 uur rustig doorgaren. Controleer met de thermometer de kern van de dij of filet, deze moet minimaal 75ºC graden zijn, verleng desnoods de braadtijd. Verwijder 20 minuten voor het eind van de braadtijd de aluminiumfolie voor een mooie kleur. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 minuten rusten.

NB: De bereidingstijd is een indicatie en afhankelijk van het gewicht van de kalkoen!

Tip

Dek de kalkoen af met repen spekvet i.p.v. aluminiumfolie.

Serveertip

Meng 3 el frambozenjam, 1 el Jack Daniels whiskey en 1 el bruine suiker door elkaar en bestrijk de kalkoen na het verwijderen van de folie met deze glazuur.

Bereidingswijze


Terug naar overzicht